Nie wiem, o co ci zbytnio chodzi. Jeśli matka, nawet w 8 miesiącu, pójdzie do lekarza i będzie chciała dokonać aborcji, to jej dokona. I jedno pytanie: do którego momentu zabijanie dzieci nienarodzonych jest moralnie OK a dalej już nie? I kto ma prawo ustalić tą granicę?8-miesięczniaki chyba mimo wszystko próbuje się uratować?
Aborcja
Moderator: {o}
Tu znowu widać ludzką chęć rządzenia losem innym. Nawet, jeśli matka została zgwałcona, jeśli nie ma żadnych perspektyw, lepiej będzie jeśli urodzi to dziecko i odda je domu dziecka, ale niech go nie zabija. Skąd wiesz, że to dziecko nie wyrośnie później na wielkiego człowieka? Czy tylko dzieci z normalnych rodzin mają prawo do życia i cieszenia się nim? I dlaczego ktoś miałby decydować o ich życiu albo smierci. "Oddajmy Bogu co Boskie".
- Graalion
- Mroczny bóg
- Location: Toruń, gdzie 3 małe kocięta tańczą na kurhanach swych wrogów
Jeśli matka zechce dokonać aborcji w 8 miesiącu, to nie odbędzie się to tyak samo jak w miesiącu 2. Dziecko po prostu jest za duże. Więc będzie to zapewne "cesarka". A takie dziecko można wsadzić do inkubatora i mieć nadzieję, że przeżyje.
Rządzenie losem innych? W przypadku matki i dziecka to chyba dość oczywiste. Póki dziecko się nie urodzi jest częścią organizmu matki, a matka chyba ma prawo decydować o własnym organizmie.
"Wielki człowiek" ... tak, brzmi to całkiem ładnie. Tyle że mnie to zwisa![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Rządzenie losem innych? W przypadku matki i dziecka to chyba dość oczywiste. Póki dziecko się nie urodzi jest częścią organizmu matki, a matka chyba ma prawo decydować o własnym organizmie.
"Wielki człowiek" ... tak, brzmi to całkiem ładnie. Tyle że mnie to zwisa
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
"Please, God, make everyone die. Amen."
Wieczorny pacierz Scratch'a ("PvP")
Zadam jeszcze raz tę zagadkę, bo jakoś nie doczekałem się odpowiedzi.
Jesli wiedziałbyś że kobieta, która jest w
ciąży, ma juz ośmioro dzieci, w tym troje głuchych, dwoje niewidomych, jedno upośledzone, a ona sama ma syfilis - to czy poleciłbyś jej aborcję, Graalion?
Jesli wiedziałbyś że kobieta, która jest w
ciąży, ma juz ośmioro dzieci, w tym troje głuchych, dwoje niewidomych, jedno upośledzone, a ona sama ma syfilis - to czy poleciłbyś jej aborcję, Graalion?
התשׂכח אשׂה עולה מרחם בן בטנה גם אלה תשׂכחנה ואנכי לא אשׂכחך
הן על כפים חקתיך
comprendo.info - co autor miał na myśli - interpretacje piosenek
הן על כפים חקתיך
Xaner - usunąłem Twój post - niech się inni trochę pogłowią ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
הן על כפים חקתיך
הן על כפים חקתיך
- Graalion
- Mroczny bóg
- Location: Toruń, gdzie 3 małe kocięta tańczą na kurhanach swych wrogów
Pytasz mnie, {o}? Mnie który nie zaznaczyłem "w nagłych wypadkach" lecz wprost "za"? Cóż, ja bym zapytał tej kobiety czego ona chce. Bez żadnego przedstawiania jej przygnębiających perspektyw jeśli zdecyduje się urodzić (pewnie i tak sama to wie), z pełnym uświadomieniem jakie są zagrożenia aborcji. Ja bym nic nie radził. Ja bym po prostu pozwolił jej na aborcję jeśli by się na nią zdecydowała.
A co, w takich okolicznościach urodził się ktoś słynny?
A co, w takich okolicznościach urodził się ktoś słynny?
"Please, God, make everyone die. Amen."
Morał tej zagadki jest prosty - aborcja to nie jest sprawa tylko i wyłącznie matki i "jej ciała".
הן על כפים חקתיך
הן על כפים חקתיך
Należy do Boga, w którego podobno wierzysz. ![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
הן על כפים חקתיך
הן על כפים חקתיך
To w co ty wierzysz???
הן על כפים חקתיך
הן על כפים חקתיך
Graalion napisal:
albo:
Co do Beethovena... nie wiem, czy w tamtych czasach istnialo slowo aborcja, jednak juz wowczas "kobiety znaly sposoby" - jak przeczytalam w pewnej ksiazce. I kobiety je "stosowaly", pomimo, ze zycie bylo wowczas bardziej w cenie (w koncu kosciol byl wielka potega). Zastanawianie sie, czy nienarodzone dziecko moze zostac kims wielkim, slawnym, znaczacym dla historii przy kwestii aborcji chyba mija sie z celem. Kazda matka, niezaleznie od tego, czy dziecko jest oczekiwane z radoscia, zastanawia sie, kim bedzie jej dziecko. I mysli wowczas raczej w kategoriach, ze jest "jej" lub "nasze", a nie w kategoriach, ze nalezy do swiata. Graalion niezle to ujal.
Ja zwlaszcza w te ostatnie.W Boga wierzę. I w wolną wolę. I w kierowanie się swoim pojęciem dobra i zła.
albo:
Rzeczywiscie, dajmy spokoj. Gdybanie, co by bylo, gdyby.... zostawmy na inny temat. Powoli dyskusja zmienia sie w chaotyczne obrzucanie sie argumentami.Nie poddawaj się aborcji, bo twoje dziecko mogłoby byś kolejnym Beethovenem?
Co do Beethovena... nie wiem, czy w tamtych czasach istnialo slowo aborcja, jednak juz wowczas "kobiety znaly sposoby" - jak przeczytalam w pewnej ksiazce. I kobiety je "stosowaly", pomimo, ze zycie bylo wowczas bardziej w cenie (w koncu kosciol byl wielka potega). Zastanawianie sie, czy nienarodzone dziecko moze zostac kims wielkim, slawnym, znaczacym dla historii przy kwestii aborcji chyba mija sie z celem. Kazda matka, niezaleznie od tego, czy dziecko jest oczekiwane z radoscia, zastanawia sie, kim bedzie jej dziecko. I mysli wowczas raczej w kategoriach, ze jest "jej" lub "nasze", a nie w kategoriach, ze nalezy do swiata. Graalion niezle to ujal.
![Image](http://www.hotaru.webd.pl/banners/autorhotaru.jpg)
Będzie sławne, czy nie będzie - zapominacie o najważniejszym. Dziecko ZAWSZE jest błogosławieństwem - nawet, jeśli przysporzy wiele trudności. Natomiast NIE jest własnością - czasy niewolnictwa już dawno się skończyły.
הן על כפים חקתיך
הן על כפים חקתיך
A kiedy nie jest?
הן על כפים חקתיך
הן על כפים חקתיך