piter>> touche
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Moderator: {o}
luki wrote:człowiek nazywający się chrześcijaninem
Może i jest w stanie uśmierzyć. Zamienia to człowieka w warzywo, dlatego też "nie są w stanie wiele powiedzieć". Nawet tego czy aby na pewno ich nie boli. W porządku, niech ci z którymi można postąpić w ten sposób, leżą sobie w sztucznie wywołanej śpiączce, niech pracę organów zastępuje aparatura. I tak do końca życia. Ale są i ludzie, którym można podać pewne środki, ale tylko do pewnego stopnia. Bo szpikowanie narkotykami 24 godziny na dobę może im, wyobraź sobie, bardzo zaszkodzić. Bo mogą zasnąć i już się nie obudzić. A i ludzie się uodparniają na leki p-bólowe.eutanazję zazwyczaj wykonuje się na starcach, którzy nie są w stanie wiele powiedzieć, a całą decyzję dokonuje "rodzinka", która jakże martwi się cierpieniem seniora.
(...) obecny postęp ludzkości jest w stanie uśmierzyć każdy ból
Na pewno chodziło ci o aborcję?Uznając aborcję
Byli mniej mądrzy, bo dobijali tych którzy nie mieli już kompletnie żadnej szansy na życie? Dla mnie to nie przejaw głupoty, ale raczej miłosierdzia. Tak jak eutanazja.wtedy ci rycerze nie mieli już kompletnie żadnej szansy na życie. A i ludzkość była chyba trochę mniej mądrzejsza.
Proszę, bez patosu. Co, chcesz żebyśmy całą ludzkością poszli prościutką drogą do zbawienia? To się nie uda. Ciemnota, światłość ... ale istnieją jeszcze odcienie szarości.Pomyśl więc, w którą stronę chcemy iść - w stronę ciemnoty, czy światłości?
I znowu wszystko wyolbrzymiasz. Dlaczego wydaje ci sie, ze ludzie ni beda potrafili powiedziec "do tad i ani kroku dalej"? Dlaczego wydaje ci sie, ze jesli na cokolwiek ludziom pozwolisz to zaraz musi wymrzec cala nasza cywilizacja?{o} wrote:Tak - np. taka procedura, że 12-letnie dzieci powinny zadeklarować czy w przypadku wystąpienia (...) lekaż ma dokonać eutanazji.
Procedury można zmieniać. Ustanowisz jedną, pojawią się głosy, że jest zbyt rygorystyczna, skomplikowana, a przez to wydłużają się cierpienia chorego. Wprowadzis więc łagodniejszą. I znowu komuś nie będzie pasowało, bo będą nadużycia. Więc wprowadzisz taką, że trzeba się zdecydować jeszcze zanim się zachoruje. Aż w końcu dojdziemy do 12-latków.
Moja droga, jeżeli zamierzasz prowadzić dyskusję w taki sposób, to lepiej niech to będzie ostatni twój post w tym temacie. Bardzo łatwo jest obrazić czyjeś uczucia religijne, uderzyć w czuły emocjonalnie punkt. Natomiast trudniej jest prowadzić spór w sposób kulturalny, wyważony, tak jak to robią inni w tym pokoju. Może gdybym nie był wierzący, nie zareagowałbym na to - ale jestem. Dlatego proszę z takimi tekstami nie wyjeżdżać.Max_oholiczka wrote:wątpie że gdybyś zobaczył takiego człowieka na live czy dalej byś paprał swoje chrzescijańskie posłanki
Kto uważa że ciało, które posiada jest jego własnością to się głęboko myli... Jedyne co należy do nas to dusza, która dyktuje naszemu rozumowi jakieś postępowanie... Zycie dostaliśmy od ''natury'' a nie stworzyliśmy sami z nicości.dla mnie liczy się bardzo to że moge zrobić z własnym życiem co zechce (nie tyczy sie tu tylko wykonywania najprostszych czynności typu siusianie ale także możność skończenia z własnym życiem )
A tu z kolei ty się bardzo myliszKto uważa że ciało, które posiada jest jego własnością to się głęboko myli
... No i? Że co, że jak coś dostaliśmy a nie stworzyliśmy sami, to to nie może być nasze? A skąd to taka logika jeśli można wiedzieć? Dostałem na urodziny książka, ale ona nie należy do mnie?Zycie dostaliśmy od ''natury'' a nie stworzyliśmy sami z nicości.
Users browsing this forum: No registered users and 17 guests